Crocus uschakensis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Uşak
Yükseklik:                 1000 m. - 1300 m.
Habitat:                     Çam ormanları aralarındaki çimenli boşluklar, ekili arazilerin aralarında ve yol kenarlarındaki ıslak çimenlik alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler parlak sarı, çok nadiren dış yüzeyde hafif noktalı, taç yapraklar  9-11 genişlikte, 16-21 boyda, Tüm örneklerde boğazın içinde koyu bir nokta bulunur. Bazı örneklerde çiçek bölününce bu siyah nokta daha kolay görülüyor. Çiçek tüpü  kremsi sarı, nadiren yeşilimsi noktalıdır.
Segmentler:                Stilus portakal, kırmızı veya nadiren açık sarı renkte, anterlerin uç kısmına yakın bir seviyeden kısa 3 parçaya ayrılır, stigma uçları belirgin olarak genişler, anter seviyesinde veya üzerindedir. Filamentler  tüysüz, 4 mm. boyda, anterler  11-20 mm. boyda, loblar 2mm. siyahlı çok nadiren tamamen sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-7 adet, 1.5-2mm. eninde, kanallarda 2 er adet ribli, ön yüzdeki beyaz şerik 1/5 gibi ince, çiçeklenme döneminde bazı örneklerde çıkmaya başlarken bazılarında çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert kabuklu, 5-10mm. gibi dikensi boyunlu, belirgin yüzüklü, yüzükler 1-2mm. gibi dişlidir.
Benzerleri:                  C. chrysanthus, (yaprak altındaki her iki kanal 3-4 adet ribli, genel olarak boğazda koyu leke bulunmaz, )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak  çok sevilen ve Uschak Orange adı ile bilinen harika bir formu bulunuyor.  Tüm chrysanthus türleri bahçe şartlarında çok güzel yetişip çok hızlı bir şekilde çoğalabiliyorlar. Yaz yağışlarına ve kış donlarına karşı dayanıklıdırlar.

Bölgede farklı lokasyonlarda çektiğim bazı fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder