Crocus antherotes Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                 1500 m. - 1800 m. 
Habitat:                      Pinus orman açıklıklarındaki kalkerli kayalık etraflarında bulunur. 
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz bazen kremsi kirli beyaz renkte, tepallerin iç kısmı tamamen beyaz, dış kısımları belirgin olarak kahve-mor şeritli ve damarlıdır. Çiçek boğazı ise koyu sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpü alt tarafları beyaz üst tarafları ise koyu kahve - mor renktedir.   
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, üç parçalı, anterlerin alt veya orta hizasından bölünmeye başlar ve belirgin olarak anter seviyesinin altındadır. Stigma hafif genişliyor. Filamentler  3-7 mm. koyu sarı renkte, anterler  7-15 mm. siyah konektif siyah, nadiren sarı renkte, ok şeklinde uçları hafif küt ve uzun düz kulaklıdır. Bu türde filamentlere oranla uzun anterler çok dikkat çekici görünüyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-8 adet, 1.5mm. eninde, gri-yeşil renkte, 2 ribli, çiçeklenme zamanında çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, 8-12mm. gibi sivri boyunlu, alt taraflardan geniş parçalara ayrılır, belirgin yüzüklü, alt yüzükler 1mm. üst yüzükler ise 2-4mm. gibi dişlidir.
Benzerleri:                  C. nubigena (tepaller beyaz, anterler daha kısa, boğazda koyu nokta bulunuyor, uzun kulaklar genellikle yanlara doğru açıktır,)
                                    C. fauseri (antherlerin uç kısımları hafif topuzumsu ve C. hitticus gibi içe kapalı parantez pozisyonundadır.)
                                    C. caricus (tepaller benziyor fakat boğaz ve filamentler kahve renktedir.)                    C. incognitus (az yapraklı 1-3gibi, 2.5-3mm. daha geniş yapraklı, bazılarında kahve rengi boğazlıdır.)
Yetiştirme:                 Serin bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır. Tam gün güneş alan köşeler tercih edilmeli. İstanbul ikliminde çok güzel yetişebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder