Crocus coloreus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İzmir, Aydın
Yükseklik:                 900 m. - 1000 m. 
Habitat:                      Kalkersiz arazilerde,  kestane ve  meşe gibi karışık orman açıklıklarında, taşlık ve çimenlik alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler beyaz ile krem – ten renkleri arasında, tepallerin iç kısmı tamamen parlak beyaz, dış kısımları beyaz veya krem-ten rengindeki zemin üzerine, belirgin olarak kahve-mor şeritli, damarlı veya nokta desenlidir. Çiçek boğazındaki sarı bölge daha belirgin, dış kısmı parlak sarı, merkeze doğru kahve-sarı ve merkezde koyu kahve geniş bir bölge bulunur. Boğazda tüyler bulunmaz. Çiçek tüpü alt tarafları beyaz, şeritli ve üst tarafları koyu kahve - mor renktedir.   
Segmentler:                Stilus sarı, portakal veya kırmızı renkte, üç parçalı, genellikle anter seviyesinin altında nadiren aynı boydadır. Filamentler  7 -10 mm. üstü koyu sarı, alttan bağlantı kısmı kahve renkte ve tüysüzdür. Anterler  geniş ok şeklinde, uçlardan dışa açık duruşlu,  6-10 mm. boyda, siyah, konnektif siyah, kulaklar uzun ve yanlara doğru açıktır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-4 adet, 1-2mm. eninde, 3 adet ribli, çiçeklenme zamanında iyi gelişmiş ve çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, belirgin sert yüzüklü, üst yüzükler kısa bol dişli nadiren seyrek uzun dişlidir.
Benzerleri:                  C. nubigena (4-8 gibi bol yapraklı, )
                                     C. demirizianus (tepallerin dışı ten renginde değil, boğazdaki spot çok küçük, yüzükler belirgin olarak uzun dişli, )
                                     C. crewei (boğazda ve filamentlerin kökünde kahve nokta bulunmaz)
                                     C. fauseri (antherler daha uzun, uç kısımları hafif topuzumsu , C. hitticus gibi içe kapalı parantez pozisyonundadır.)
                                     C. caricus (boğazda kahve renkli bölge yanlara doğru açılıyor, )                                        C. incognitus (yaprakalar 2.5-3mm. gibi geniş, 1-3 gibi daha düşük sayıda, )
Yetiştirme:                  Serin bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır. Ancak kalkersiz arazide bulunuyor olması kireçli toraklarda yetişmesinin çok zor olduğu anlamına gelir. Kış donlarına karşı da hassas olabilir. 
Bu türün ulaşabildiğim birkaç güzel karesi için Dağa Kaçtım ekibine ve Cem Çuhacıoğluna çok teşekkür ederim.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder