Crocus isauricus Kerndorff & Pasche (ex Bowles)

Syn: Crocus isauricus Siehe ex Bowles,
Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Türkiye / Orijinal C. isauricus eski bilinenin aksine Karaman - İçel il sınırlarının kesişiminde çok dar bir alanda bulunuyor.
Yükseklik:                 1500 m. - 1600 m.
Habitat:                     Dağ açıklıklarındaki düzlük alanlarda, kalkerli ve kahve renkli topraklarda bulunur.  
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz, dış yaprakların dışı yoğunluklu olarak çok hafif çilli ve genellikle herhangi bir çizgi veya şerit bulunmaz. İçteki yaprakların dışı ise yine aynı şekilde tamamen beyaz renktedir. Taç yaprakların alt kısımlarında koyu bölge bulunmaz. Çiçek boğazı sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt kısımları beyaz üst kısımları ise açık mavi veya morumsudur.
Segmentler:                Stilus sarı, portakal tonlarda, kısa üç dallı, dalların uçları borozan  tipli ve genişleme eğilimli, boyu ise anterlerden daha kısa veya aynı seviyededir. Anterler sarı, nadiren gri kenarlı, konnektif renksiz veya açık sarı, ortalama 11.4mm. boydadır. Filamentler sarı, ortalama 5.7mm. boyundadır. 
Yapraklar:                  Yapraklar 5 – 7 adet, 1-1.5mm. genişlikte, 1-2 adet ribli, gri-veya açık yeşil renkte, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabukludur. Alt kısımdan geniş parçalara ayrılır. Yüzükler oldukça geniş ve1 mm. nin altında çok kısa dişlidir. 
Benzerleri:                  Genetik olarak en yakın akrabası C. taseliensis tir. Diğer Isauri türlerine göre ise bu tür daha çok yuvarlak kase gibi, neredeyse tamamen beyaz, çok hafif çilli veya hafif mavimsi lekeli hatları ile farklılaşıyor.
Yetiştirme:                  Karlı soğuk bir kış ve sıcak bir yaz uykusu istemesine rağmen yine de ara sıra yağan yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır.
Belirtilen tip lokaliteden bir örneğin fotoğrafları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder