Crocus rechingeri Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:               Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                  1200 m. - 1400 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında, kalkerli kayalık alanlarda ve kahve rengi topraklarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı açık leylak - mavi tonlarda, dış yaprakların iç kısmı genellikle keskin damarlı,  dış yaprakların dışı beyaz-krem arası, üç şeritli ve sıklıkla yanlarında ilaveten birer kısa şerit bulunur. İç yaprakların dışı ise tek düre leylak-mavi tonlardadır. Çiçek boğazı koyu sarı etrafı açık sarı bir korona ile çevrilidir. (ancak bu en temel özellik olmasına kaşın benim tip lokasyondan ulaştığım örneklerde bu özellik belirgin olarak görülmüyor) Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz sarımsı, üst kısımları daha koyu grimsi veya çizgilidir.
Segmentler:                Stilus portakal – kırmızı renkte,  üç kısa parçalı, uçlar genişleme eğilimli, boyu anter seviyeside veya daha uzundur. Anterler ortalama 8.4mm. boyda, sarı, konnektif renksiz veya açık sarı renktedir.  Filamentler ortalama 6.1mm. boyda ve koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-8 adet, 1.5-2mm. eninde, 1 ribli, açık yeşil renkte, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Dış ve iç tunikler sert kabuklu, çok kısa üçgenimsi boyunlu, alt kısımdan geniş parçalara ayrılır ve dişsiz sert yüzüklüdür.
Benzerleri:                  Genetik olarak en yakın akrabası C. karamanensis tir.
Yetiştirme:                  Sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. Yine de yaz yağmurlarına karşı toreranslıdır.




Fotoğrafların hepsi belirtilmiş olan tip lokalitede çekilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder