Crocus concinnus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:               Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Türkiye / Antalya
Yükseklik:                  1000 m. - 1800 m.
Habitat:                     Yükseklerde pinus, daha alçak kesimlerde meşe orman açıklıklarında, kayalık alanlarda, kırmızı  kalkerli topraklarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı koyu leylak - mavi tonlarda, dış yaprakların dışı ten veya  mavi – mor renkte, yoğun olarak şeritli ve damarlı, içteki yaprakların dışı yine mavi-mor renkte alt kısımlarda koyu bölge bulunur. Çiçek boğazı koyu sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz sarımsı, üst kısımları morumsu çizgilidir.
Segmentler:                Stilus portakal – kırmızı renkte,  üç kısa parçalı, uçlar borazan tipli belirgin olarak genişleme eğilimli, boyu anterlerden daha kısa nadiren aynı boydadır. Anterler ortalama 10.8mm. boyda, %68 sarı, %32 siyah, konnektif anterler ile aynı renkte.  Filamentler ortalama 5.3mm. boyda koyu sarı renkte ve yoğun olarak papilozdur.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-7 adet, 1-1.5mm. eninde, 2 ribli, koyu gri- yeşil renkte, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, boyun kısa üçgenimsi, alt kısımdan geniş parçalara ayrılır, alt yüzükler dişsiz, üst yüzüklerde ise bol fakat çok kısa dişler görülür.
Benzerleri:                  Genetik olarak en yakın akrabası C. mawii’ dir. (ancak bunda temel renk beyaz ile açık mavi tonlardadır. Sitilus %73 anterlerden uzndur. Oysa C. concinnus’ta %80 daha kısa ve temel renk koyu mavi-mor tonlarıdır.)
Yetiştirme:                  Soğuk karlı bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. Doğal ortamda farklı yükseltilerde bulunuyor olması farklı iklim koşullarına daha kolay uyum sağlayabileceğini gösteriyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder