Crocus mawii Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:               Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Güney Batı Türkiye / Antalya, Konya
Yükseklik:                  1600 m. - 1700 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarındaki kayalı ve otluk alanlarda bulunur. bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı çok açık ile koyu leylak - mavi tonlarda, taç yaprakların dışı beyaz – krem üzeri, şeritli, damarlı veya nadiren noktalıdır. içteki yaprakların dışı yine çok açık leylak - mavi- renkte alt kısımlarda koyu kahve bölge bulunur. Çiçek boğazı koyu sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz üst kısımları morumsu çizgilidir.
Segmentler:                Stilus portakal – kırmızı renkte,  üç kısa parçalı, uçlar sıkça birbirine yapışık tek parçalı görünümlü, genellikle anterlerden daha uzun nadiren aynı boydadır. Anterler ortalama 11.3mm, ince ok şeklinde, kör uçlu, konnektif açık sarı renksiz veya üst kısmı nadiren grimsidir.  Filamentler ortalama 5.8mm, sarı renkte ve tüysüzdür..
Yapraklar:                  Yapraklar 4-7 adet, 1-1.5mm. eninde, 1-2 ribli, koyu yeşil renkte, çiçeklenme döneminde bazen görülmez iken bazen çiçeklerden daha uzun olabiliyor.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, boyun 5mm. üçgenimsi sivri uçlu , alt kısımdan geniş parçalara ayrılır, alt yüzükler sert ve testere dişli, dişler 1mm. nin altındadır.
Benzerleri:                  Genetik olarak en yakın akrabası C. concinnus’ tur. (bu türde temel renk daha koyu mor-mavi dir, stilus genel olarak anterlerden daha kısadır,)
Yetiştirme:                  Soğuk karlı bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. C. isauricus adı altında çok yaygın olarak yetiştiriliyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder