Crocus simavensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Kütahya, Manisa
Yükseklik:                 1000 m. - 1400 m.
Habitat:                     Meşe orman açıklıklarındaki çalılık, otluk alanlarda C. chrysanthus ile birlikte bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz veya açık leylak renkte, dışı ise beyaz, leylak, veya mor renkli, mavi- mor veya gri renklerde lekeli veya hafif damarlı, alt taraflar ise koyu kahve renktedir. Çiçek boğazı sarı, bazen merkezinde koyu bölge mevcut ve tüysüzdür. Çiçek tüpü beyazımsı üst taraflar mor renktedir.
Segmentler:                Stilus açık sarı veya portakal renkte, üç parçalı, uçlarında genişleme görülmez, genellikle stilus anterlerden daha uzun veya eşittir. Anterler 5-10 mm. boyunda, tepesi yuvarlak ok şekilli, kısa kulaklı, siyah, gri, nadiren sarı, konnektif siyah, gri veya yeşilimsi renktedir. Filamentler 3-8 mm. boyunda, portakal renklidir.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-5 adet, 1 (1.5) mm eninde, uçtan aşağıya genişleyerek iniyor, koyu yeşil renkte, 2-3 ribli, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya biraz daha aşağıdadır.
Korm ve tunik:           Tunik dıştakiler sert yapılı, içtekiler daha yumuşak, çok ince parçalara ayrılır, belirgin yüzüklü en üsttekinde çok uzun dişler (2-5mm.) bulunur, alttakiler ise çok belirgin değildir.
Benzerleri:                   C. mysius (çizgili ve damarlı paternler bulunmaz 
                                      C. ionopharynx (dışı çizgili değildir)
                                      C. lydius (sadece 2 yapraklı nadiren 3 yapraklı,)                 Yetiştirme:                   Kültürel olarak tamamen yeni bir türdür. Fakat C. nubigena grubu İstanbul şartlarında hiçbir müdahaleye gerek duymadan çok güzel gelişiyorlar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder