Crocus gunae Janis Ruksans

Çiçeklenme:              Nisan
Dağılım:                     Kuzey Doğu İran / Mazandaran
Yükseklik:                 2350 m.
Habitat:                     Yüksek  dağ açıklıklarında, eriyen kar etraflarındaki çok ıslak akıntıların bulunduğu alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı çok açık uçuk mavi tonlarda, taç yaprakların dışı yine açık mavi zemin üzerine mor, gri-mavi şeritli ve şerit araları bazen açık sarımsı renklidir.  Çiçek boğazı açık veya koyu sarı renktedir. Çiçek tüpü beyaz, açık sarı veya açık yeşil renktedir.
Segmentler:                Stilus sarı, portakal – kırmızı renkte, üç kısa parçalı, parçalar anterlerin ortasından bölünmeye başlar, uçlarda püskülümsü ve genişleme eğilimli, boyu genellikle anterlerden daha kısa nadiren aynı seviyededir. Anterler 10-11mm. boyda, sarı, konnektif açık sarı renktedir. Filamentler  6mm. ye kadar koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Koyu,  gri yeşil renkte, 3 ribli, yapraktaki beyaz şerit ¼ oranında, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, 7mm. sivri boyunlu,  alttan birkaç parçaya ayrılır, yüzükler dişsiz veya nadiren üçgensi seyrek dişlidir.
Benzerleri:                   C. iranicus (5 gibi bol ribli, tunik çok sert,)
Yetiştirme:                  Soğuk sert bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor.

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder