Crocus iranicus Janis Ruksans

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     İran / Batı İran / Saqqez
Yükseklik:                 1600 m.
Habitat:                     Dağ açıklıklarında, ıslak su akıntıları etraflarındaki otluk alanlarda, kumlu killi topraklarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı beyaz veya çok açık uçuk mavi tonlarda, taç yaprakların dışı yine aynı renk zemin üzerine gri-mavi tonda yoğun şeritli ve damarlı, şerit araları nadiren açık sarımsı renklidir.  Çiçek boğazı açık veya koyu sarı renkte, nispeten küçüktür. Çiçek tüpü beyaz üst kısımları gri-maviye doğru renkleniyor.
Segmentler:                Stilus portakal – kırmızı renkte, üç kısa parçalı, uçlar  püskülümsü ve parçalanma eğilimli, genellikle anterlerden daha kısa nadiren aynı seviyededir. Anterler 13-19 mm. boyda, sarı, konnektif beyaz renktedir. Filamentler  8-12 mm. sarı veya koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Koyu, parlak yeşil, 5-6 adet, 5-(6) ribli, yapraktaki beyaz şerit 1/3 oranında, çiçeklenme döneminde aşağı yukarı çiçekler ile aynı boydadır.
Korm ve tunik:           Tunik çok sert odunsu, 10-12mm.  gibi sivri ve parçalı boyunlu,  genelde alttan parçalara ayrılmaz, belirgin yüzüklü, yüzükler testere veya iğnemsi, düzensiz aralıklı çok belirgin olmayan dişler görülebilir.
Benzerleri:                   C. gunae (2-3 gibi düşük ribli, )
Yetiştirme:                  Soğuk sert bir kış ve sıcak kuru bir yaz isteği bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder