Crocus reinhardii Janis Ruksans

Çiçeklenme:              Nisan
Dağılım:                     Kuzey Batı İran / Zanjan
Yükseklik:                 1600-2400 m.
Habitat:                     Çok yüksek  dağ açıklıklarında, çok ıslak alpin torf bulunan alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler koyu mavi mor arası tonlarda, taç yaprakların alt kısımlarında siyaha yakın çok koyu bir bölge bulunur, bu bölge yukarı doğru damarlanır, bazen zemin üzerinde sarımsı renklenme görülür, bazen de çiçekler daha açık renkte ve üç şeritlidir. İçteki taç yapraklar yine aynı renklerde ve koyu bölge yine aynı şekilde yukarı doğru uzanıyor. Çiçek boğazı koyu sarı, etrafı nispeten daha açık ve uçlara doğru uzama eğilimlidir. Çiçek tüpü beyaz, üst taraflar koyu siyaha yakın morumsudur.
Segmentler:                Stilus portakal renkte, üç parçalı, uçlardan hafif genişler, aşağı yukarı anterler seviyesindedir.  Anterler 8-10mm. boyda, sarı, konnektif sarı renktedir. Filamentler  4-6mm. sarı veya portakal renktedir.
Yapraklar:                  Koyu yeşil renkte, 5-9 adet, 2.5-3 mm. genişlikte, 2 ribli, yapraktaki beyaz şerit ½-1/5 gibi çok değişken, çiçeklenme döneminde çiçeklere yakın boydadır.
Korm ve tunik:           Tunik orta sertlikte kağıtsı, alt kısımdan parçalara ayrılı, 7-10 mm. üçgenimsi parçalı boyunlu,  yüzüler 3-5 gibi uzun ancak çok seyrek dişlidir.
Benzerleri:                   C. adamii(yüzükler dişsiz, )
                                      C. gunae (yüzükler dişsiz, )
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış ve sıcak kuru bir yaz isteği bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder