Crocus incognitus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İzmir
Yükseklik:                 800 m. - 900 m. 
Habitat:                      Kalkersiz arazilerde,  karışık orman açıklıklarında, taşlık ve otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Taç yaprakların iç kısmı tamamen beyaz, dış kısımları yine aynı şekilde beyaz, sıklıkla krem, üzeri belirgin şeritli, damarlı ve bazen noktalıdır. Tepallerin alt kısımlarında morumsu – kahve renkte koyuluk bulunur.  Çiçek boğazı sarı, koyu sarı ve ortasında küçük kahve renkte bir bölge bulunur.  Boğazda tüyler bulunmaz. Çiçek tüpü alt tarafları beyaz, üst tarafları şeritli veya tamamen koyu kahve - mor renktedir.   
Segmentler:                Stilus sarı, portakal veya kırmızı renkte, üç parçalı, uçları püskülümsü, genellikle anter seviyesinin altında nadiren aynı boydadır. Filamentler  4-8 mm, üstü  sarı, alt kısmı kahve renkte ve tüysüzdür. Anterler ok şeklinde, 3-10 mm. boyda, mavimsi-siyah, konnektif mavimsi-siyah, kulaklar uzun ve yanlara doğru açıktır.
Yapraklar:                  Yapraklar 1-3 adet, 2.5-3 mm. eninde, 3 adet ribli, çiçeklenme zamanında genellikle çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, 2-6 mm. dikensi boyunlu, alt kısımlardan bol miktarda şeritsi parçalara ayrılır, belirgin sert yüzüklü, yüzükler belirgin dişlidir.
Benzerleri:                  C. coloreus (yapraklar 1-2mm. gibi daha ince, )
                                     C. caricus (boğazdaki kahve bölge yanlara doğru dağılıp genişliyor,)
                                     C. crewei (boğazda kahve renkli bölge veya nokta yok, )
Yetiştirme:                 Nispeten serin bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır. Ancak kalkersiz arazide bulunuyor olması kireçli topraklarda yetişmesi biraz  zor olabilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder