Crocus thracicus Yüzb. & Aslan

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Trakya / Edirne, Kırklareli
Yükseklik:                 45 m. - 170 m.
Habitat:                     Kızıl kalkerli topraklarda, açık taşlık, meşe ve çalılıklar etrafında, tarımsal araziler ile yerleşim yerleri arasına sıkışmış oldukça dar bir alanda dağılım gösteriyor. Bir popülasyonda C. olivieri subsp. olivieri ve C. pallasii subsp. pallasii ile birlikte bulurken diğer bilinen iki popülasyonda C. chrysanthus ile birlikte bulunur ve aralarında melez örneklerde oluşturuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz çizgi veya işaret bulunmaz. Çiçeklerin dış yüzeyi yine beyaz zemin üzerine, gri-mavi arasında çok ince nokta desenli, bazen tamamen düz beyaz veya krem renktedir. Çiçek tüpü alt kısımları krem, üst kısımları daha koyu morumsu-mavi renkte yoğun noktalıdır. Çiçek boğazı parlak beyaz ve tüysüzdür.  Çiçekleri çok güzel kokulu bir türdür.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renginde, anterlerin üst kısımlarına yakın bir seviyeden itibaren üç parçaya ayrılır ve boyu genellikle anterlerden daha uzundur. Stigma hafif genişleme eğilimli ve uçlardan fırfırlıdır.  Anterler 7-12 mm. boyda, ok şeklinde,  konnektif renksiz ve loblar her zaman siyahlıdır. Filamentler 3-7mm. boyda, parlak beyaz ve tüysüzdür.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil, 3-5 adet, 0.75-1.3mm. genişlikte, sibsiz,  çiçeklenme döneminde çiçekler ile aynı boyda veya daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, kısa dikensi boyunlu, alt kısımlardan sadece geniş parçalara bölünür, belirgin yüzüklü, yüzüklerde belirgin dişler görülmez.
Benzerleri:                  C. weldenii (syn C. pallidus) (yaprak 1-2 adet riblidir, )  
                                     C. alexandri (yapraklar 2.5mm. gibi daha geniş, tepallerin dışı kenarları hariç tamamen koyu veya açık mavidir, çiçekler daha iri yapılı, loblar siyahlı değil, )
                                      C. chrysanthus (morfolojik olarak Trakya’da bulunan C. chrysanthus örneklerine benziyor ancak C. thracicus güzel kokusu ve rengi ile bu türden kolaylıkla ayrılır.)   
Yetiştirme:                  Düşük yükselti ve kalkerli araziden geldiğinden dolaya bahçe ortamında her türlü topraklarda çok kolay yetişiyor. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. Kültürel ortamda ocak ayından itibaren çiçeklenmeye başlıyor.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder