Crocus multicostatus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İzmir
Yükseklik:                 1200 m. - 1400 m.          
Habitat:                      Yüksek kesimlerde karışık orman açıklıklarında nispeten daha nemli alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Taç yaprakların iç kısmı tamamen beyaz, dış kısımları yine aynı şekilde beyaz, bazen kremsi zemin üzeri belirgin şeritli, damarlı ve bazen noktalıdır. Tepallerin alt kısımlarında koyu mavi –morumsu  renkte bulunan koyu kısımlar ve şeritler bu türde çok belirgindir.  Çiçek boğazı sarı, koyu sarı ve ortasında küçük kahve renkte bir bölge bulunur. Çiçekler bölündüğünde görülebilen boğazın içinde belirgin bir morluk bulunuyor.  Boğaz tüysüzdür. Çiçek tüpü, alt tarafları daha açık, üst tarafları şeritli veya tamamen koyu mavi - mor renktedir.   
Segmentler:                Stilus portakal renkte, üç parçalı, uçlardan hafif genişliyor, genellikle anter seviyesinin altındadır. Filamentler  5-12 mm, üstü  sarı, alt kısmı kahve renkte ve tüysüzdür. Anterler geniş ok şeklinde, 6-13 mm. boyda, siyah, konnektif siyah, uzun, geniş ve yana açık kulaklıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-6 adet, 2-3.5mm. genişlikte, 5-6 gibi çok yüksek ribli, çiçeklenme zamanında çiçekler ile aynı boydadır. Katafil 3 adet ve üst kısımlar belirgin olarak kahverengiye dönüyor.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, 4-6 mm. dikensi boyunlu, alt kısımlardan bol miktarda ince şeritsi parçalara ayrılır, belirgin yüzüklü, yüzükler 1-5mm.  gibi belirgin dişlidir.
Benzerleri:                  C. coloreus (3 gibi düşük ribli, )
                                     C. caricus (boğazdaki kahve bölge yanlara doğru genişliyor,)
                                     C. incognitus (yapraklar 3 ribli, )
                                     C. nubigena (4-8 gibi bol yapraklı, )
Yetiştirme:                 Bulunduğu iklim koşullarına bakarsak soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder