Crocus lyciotauricus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                 1000 m. - 1200 m. 
Habitat:                      Kalkerli arazilerde, pinus orman açıklıklarındaki otluk ve taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı tamamen beyaz veya açık leylak, dış kısımları beyaz ile açık leylak üzeri hafif şeritli veya damarlıdır. Şeritler arasında krem renklenme görülmez. Özellikle orta şerit daha belirgin, yandakiler daha hafiftir. Alt kısımlarda kahve renkte koyuluk bulunur. Çiçek boğazı koyu sarı – portakal tonlarda ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt tarafları beyaz, üst tarafları kahve şeritlidir.   
Segmentler:                Stilus portakal - kırmızı renkte, üç parçalı, uçları hafif püskülümsü, genellikle anterlerin üzerindedir. Filamentler  6-8 mm, portakal renkte ve tüysüzdür. Anterler ince ok şeklinde, 8-12 mm. boyda, nadiren tamamen sarı, özellikle uç kısımları  gri – yeşil, veya siyahlı, konnektif alt kısımlar beyaz yukarı doğru gri ve siyaha doğru döner.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-7 adet, 2mm. eninde, 1 ribli, çiçeklenme zamanında çiçeklerin altında veya aynı boydadır.
Korm ve tunik:           Dış tunikler hafif sert, içtekiler zarımsı, 3-5mm. dikensi boyunlu, alt kısımdan sadece geniş parçalara ayrılır, yüzükler  ince,  zarımsı ve dişsizdir.
Benzerleri:                  C. ziyaretensis (antherler siyah, konnektif siyahtır, 2 ribli, )
                                     C. beydaglarensis (anterler sarı ve tepal şeritleri daha ince ve hafiftir,)
                                     C. oreogenus (anterler sarı, tepallerin alev desenli, şeritlenme çok nadir olarak görülür, 2 ribli, )
Yetiştirme:                 Nispeten serin bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği vardır. Yaz yağmurlarına karşı toleranslıdır. Kireçli topraklarda ve düşük yükseltilerde kolaylıkla yetişebilen bir türdür.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder