Crocus calanthus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:               Mart
Dağılım:                     Endemik  /  Türkiye / Antalya,
Yükseklik:                  1200 m. - 1400 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, orman içlerinde, genellikle kuzeye bakan kayalık ve taşlık alanlarda çok nadiren bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler iri yapılı, iç kısmı açık veya koyu leylak tonlarda, dış kısmı ise beyaz veya krem zemin üzerine belirgin şeritli ve damarlıdır, İçteki taç yaprakların sadece alt kısmında kahve veya morumsu koyuluk bulunur. Çiçek boğazı sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt kısmı daha açık üst kısımları daha koyu kahve - morumsu çizgilidir.
Segmentler:                Stilus portakal renkte, anterlerin ortasından bölünmeye başlar, uçlardan hafif fırfırlı, genellikle anterlerlerden daha uzundur. Anterler 8-16 mm. boyda, ok şeklinde, sarı, konnektif renksiz veya nadiren uçlardan siyahlıdır.  Filamentler 6-10 mm. boyda, sarı renkte ve tüysüzdür.
Yapraklar:                  Yapraklar 4-10 adet gibi bol yapraklı, 2-3 mm. eninde, 2 ribli ve çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, alt kısmdan sadece geniş parçalara ayrılı, boyun 2-4mm. gibi çok kısa,  yüzükler yekpare, nispeten yumuşak ve  dişsizdir.
Benzerleri:                  C. tahtaliensis,  (tunikler zarımsı,  stilus genelikle anterlerden daha kısadır, )
                                     C. mediotauricus (yüzükler çok kısa dişli, 1-1.5mm gibi daha ince,  )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak C. isauricus grubuna yakın bir türdür. Bu grup en çok sevilen ve çok kolay yetişen bir gruptur. Sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmakla beraber yaz yağmurları sorun çıkarmıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder