Crocus rhodensis Ruksans

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Yunanistan / Rodos (Greece / Rhodos)
Yükseklik:                 700 - 1100 m.                 
Habitat:                      Pinus orman açıklıklarında, kırmızı kalkerli arazilerde, taşlık ve kayalık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Taç yaprakların iç kısmı tamamen beyaz, dış kısımları yine aynı şekilde beyaz, bazen kremsi zemin üzeri belirgin olarak şeritli ve bu şeritler düzenli olarak taç yaprakların uç kısmına kadar çıkıyor, nadiren şeritler daha kısadır.  İçteki taç yapraklar yine aynı şekilde tamamen beyaz renkte ve sadece alt kısmında koyuluk görülür. Çiçek boğazı açık veya koyu sarı renkte ve tüysüzdür.  Çiçek sapının alt kısımları beyaz ve üst kısımları gri – mavi arası şeritlidir.  
Segmentler:                Stilus koyu sarı veya portakal renkte, üç parçalı, uçlardan hafif genişliyor, genellikle anterlerin altında, nadiren aynı boydadır. Filamentler  4-5 mm, boyda, sarı renkte, belli belirsiz tüylüdür. Anterler 9-12 mm. boyda, sarı üst tarafları grimsi siyahlı, nadiren tamamen sarı renkte, konnektif renksiz veya açık sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil, 3-4 adet, ribsiz, genişliği 1 mm. nin altında,  çiçeklenme döneminde belirgin olarak çiçeklerden daha uzundur.
Korm ve tunik:           Tunik sert - derimsi, alt kısımdan parçalara ayrılır, 4-5 mm. boyunlu, yüzükler belirgin, yumuşak kenarlı ve belirgin dişler görülmez.
Benzerleri:                  C. biflorus Italy ( anterler tamamen sarı, tunik ve yüzükler daha sert )
                                     C. stridii (5-8 gibi bol yapraklı, anterler konnektif grimsi, )
                                     C. vaclavii (çiçekler uçuk mavi tonlarda, anterler konnetif grimsi,)
Yetiştirme:                  Doğal ortamında bulunduğu iklim ve toprak koşullarına bakarsak sıcak ve kuru bir yaz nispeten serin bir kış isteği bulunuyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder