Crocus kofudagensis Ruksans

Çiçeklenme:                Ekim - Kasım
Dağılım:                     Endenik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                 900 – 1000 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında, genellikle kalkerli arazilerde, yol kenarlarındaki kayalık ve dikensi çalılık aralarında C. lycius ile birlikte bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler tekdüze tamamen beyaz, çok nadiren uçuk leylak tonlarda ve herhangi bir şerit veya damarlanma görülmez. Sadece bazı örneklerde çiçeklerin alt kısımlarında çok açık grimsi bir görünüm vardır. Çiçek boğazı beyaz veya çok açık grimsidir. Çiçek sapı tamamen beyazdır.
Segmentler:                Stilus üst kısımları kırmızı alt kısımlar beyaz renkte, üç parçalı, parçalar anter seviyesinden veya hemen üst kısmından bölünmeye başlar ve belirgin olarak anterlerin üzerindedir.  Filamentler 8-10 mm. boyda, beyaz veya krem renktedir. Anterler 10-12 mm. boyda, sarı, konnektif açık sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 8-10 adet, 1-2 mm. eninde, ribsiz, çiçeklenme ile birlikte çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:           Örgülü ince fibrilli , 1-2 cm. gibi kısa boyunludur.
Benzerleri:                  C. pallasii (stilus tamamen kırmızı, anterlerin dibinden bölünmeye başlar ve anterlerin boyunu geçmez. )
                                     C. asumaniae (tunik çok uzun boyunlu, stilus tamamen kırmızı renkte, )                       
                                     C. mathewii (Çiçek boğazı açık veya çok koyu mavi renktedir. )                      
Yetiştirme:                  Sıcak, kuru bir yaz ve serin bir kış isteği bulunuyor. Yaz yağmurları ve kış donlarına karşı oldukça hassastır.  Özellikle yazın yoğun yağmur alan bölgelerde çürümeler yaşanabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder