Crocus dilekyarensis Ruksans

Çiçeklenme:                Ekim - Kasım
Dağılım:                     Endenik / Türkiye / Aydın
Yükseklik:                 190 m.
Habitat:                     Kısa çalılık , otluk ve çok taşlık yamaçlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü açık mavi – mor arası tonlarda, renkler boğaza doğru biraz açılır ve hafif damarlar belirginleşir. Taç yaprakların dışı yine aynı tonlarda, alt kısımda kısa şeritler görülür. Çiçek boğazı beyaz veya çok açık sarı tondadır. Çiçek sapı beyaz üst kısımlarda mora doğru dönüşür.
Segmentler:                Stilus portakal – kırmızı renkte, anterlerin üst kısımlarından itibaren önce üçe, ardından her biri kısa 3-5 parçaya ayrılır. Filamentler 8-10 mm. boyda, beyaz veya çok açık sarı renktedir. Anterler 17-19 mm. boyda, koyu sarı, konnektif açık sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil renkte, 4-6 adet, 2.5-3 mm. eninde, 3 adet ribli, çiçeklenme ile birlikte çıkmaya başlıyor. Brakteol brakteden kısa olarak görülür.
Korm ve tunik:           Korm çapı 2 cm. ye kadar, tunik ince fibrilli örgülü ve 2 cm. ye kadar boyunludur.
Benzerleri:                  C. mazziaricus (tunik gevşek ve kaba örgülü, lifler daha kalın, çiçekler beyaza yakın açık renklerde, )
                                     C. cancellatus (brakte ve brakteol belirgin olarak görülmez,)                             
Yetiştirme:                  Sıcak, kuru bir yaz ve serin bir kış isteği bulunuyor. Uzayan bahar ve yaz yağmurlarına karşı dikkatli olmak gerekir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder