Crocus zetterlundii Ruksans

Çiçeklenme:                Mart - Mayıs
Dağılım:                     Endemik / Kuzey Batı Türkiye / Ankara, Bolu,
Yükseklik:                 1340 m. – 1600 m.  
Habitat:                     Karışık orman aralarındaki çok ıslak, su tutan otluk, alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu mavi – leylak tonlarda,  taç yaprakların alt kısmındaki koyu bölge daha az belirgin veya açık formlarda hiç görülmez, C. pulchricolor’da olduğu gibi kesinlikle yukarıya kadar uzamıyor. Çiçek boğazı açık veya koyu sarı renktedir. Çiçek sapının neredeyse tamamı bu türde çok koyu mor-mavi renkte ve nadiren açık veya noktalıdır.
Segmentler:                Stilus sarı, portakal veya kırmızı renklerde, kısa üç parçalı, stigma borazan tipli, tepe kısımda belirgin olarak genişleme görülür, genellikle anterlerden daha kısa veya nadiren aynı boydadır. Anterler 12-20 mm. boyda, sarı veya portakal renkte, konnektif açık sarıdır. Filamentler 4-5 mm. boyda, açık veya koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar  4-5 adet, 2 mm. genişlikte, ribsiz, beyaz şerit 1/4 oranında, çiçeklenme döneminde yeni yeni çıkmaya başlar ve nadiren çiçekler ile aynı seviyede olur.  Katafil belirgin olarak sarımtırak renktedir.
Korm ve tunik:           Tunik orta sertlikte zarımsı veya derimsi, 4-6 mm. boyunlu, belirgin yüzüklü, yüzük kenarları yumuşak veya çok kısa dişlidir.
Benzerleri:                  C. pulchricolor ( taç yaprakların dışı daha koyu ve renklidir, yapraklar 1 mm. gibi daha ince, tunik çok ince zarımsı, daha geç çiçeklenir, tohumlar koyu kırmızı renktedir, )
Yetiştirme:                  C. pulchricolor a göre daha düşük yükseltiden gelmesinden dolayı yetişmesi daha kolay bir tür gibi görünüyor.  C. pulchricolor serin bir yaz ister iken bu tür ise yazın biraz kurumayı tercih ediyor. 




Bu güzel fotoğraflar için Ayşe Özdil'e ayrıca teşekkür edrim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder