Crocus antalyensioides Ruksans

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Bursa, Bilecik,
Yükseklik:                 380 - 800 m.
Habitat:                     Kısa boylu meşe çalılıkları altlarına gizlenmiş küçük popülasyonlar halinde bulunuyor. Çok açık olan alanları sevmez.
Çiçekler:                    Çiçekler açık veya koyu mavi – leylak renkte, iç yüzeyinde herhangi bir şerit veya işaret bulunmaz, dışında ise çiçeklerin alt kısımlarında belli belirsiz gölgemsi bir koyuluk veya çok silik şeritli koyuluklar bulunur. Ana zemini tamamen beyaz olan örneklere rastlanmadı. Çiçek boğazı tüysüz, sarı veya koyu sarı renktedir. Çiçek tüpü alt kısımlar açık üst kısımları daha koyu mavi-gri tonlardadır.
Segmentler:                Stilus beyaz veya krem renkte, 8 – 15 mm.  gibi kısa parçalı, genellikle anterlerden daha kısaboydadır. Anterler 10-12mm. boyda, belirgin ok şeklinde,  konnektif açık sarı renktedir. Filamentler 5-6 mm. boyda, açık veya koyu sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 3 mm. ye varan genişlikte, 3 - 5 adet, ribsiz, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesinde veya daha kısadır. Katafil beyaz renkte ve kağıtsıdır.
Korm ve tunik:           Tunik kağıtsı veya derimsi, uzun boyunlu, alt taraflarda bol miktarda fibrilli parçalara ayrılır.
Benzerleri:                  C. antalyensis (Çiçekler daha küçük yapılı, yapraklar 2mm. gibi daha ince, tohumlar krem renkte,  (oysa bu yeni türde bordo-kırmızı renkte tamamen bir C. flavus tohumları bulunuyor)  )
Yetiştirme:                  Kültür ortamı en yaygın olarak bulunan C. flavus türü ile aynı özellikleri gösteriyor. İlaveten harika bir kokusu bulunuyor. Mükemmel bir kültür bitkisi olmaya aday görünüyor. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder