Crocus sozenii Ruksans

Çiçeklenme:               Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik  /  Türkiye / Manisa / Simav Dağları
Yükseklik:                  1370 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında, hafif düzlük ve otluk alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç kısmı açık leylak – mavi tonda herhangi bir çizgi ve işaret görülmez, taç yaprakların dışı yine aynı şekilde mavi tonlarda, alt kısımlarda siyaha yakın bir koyuluk, kısa veya nadiren yukarıya doğru uzama eğilimli şeritler bulunur.  Çiçek boğazı parlak sarı ve tüysüzdür. Çiçek tüpünün alt kısmı beyaz üst kısımları şeritsi veya tamamen grimsi - mor renktedir. Çiçekler harika bal kokuludur.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, kısa 3 parçalı, uçlardan püskülümsü genişleme eğilimli, boyu belirgin olarak anterlerin altındadır. Filamentler tüysüz, 4-6 mm. boyda, sarı veya portakal renktedir. Anterler 12-18 mm. boyda, sarı renkte, konnektif renksiz, çok nadiren uç kısımlarda grimsi eğilim görülüyor.
Yapraklar:                  Yapraklar 4mm. ye varan genişlikte, 2-3 adet ortalama ise sadece 2.2 adet, 4-5 gibi çok yüksek ribli, yapraklar grimsi yeşil, çiçeklenme ile birlikte uzamaya başlar, çiçeklenmeden çok sonra dahi v gibi dik duruşludur. 
Korm ve tunik:           Tunik sert kabuklu, alt kısımdan geniş parçalara ayrılır, 5-6 mm. gibi kısa boyunlu,  geniş yüzüklü, yüzükler dişsiz veya 1mm. nin altında çok kısa ve aralıklı olarak görülebilir.
Benzerleri:                  C. lydius  (yüzükler çok ve sivri dişli, )
                                     C. multicostatus (anterler siyah, yüzükler çok uzun dişli, )
                                     C. schneideri (yapraklar 3-7 adet, koyu yeşil, 2-2.5 gibi daha ince yapraklıdır. )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak daha çok alpin örneklerine benzerlik gösteriyor. Soğuk bir kış ve hafif kuru bir yaz isteği bulunuyor. Yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder