Crocus akdagensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                  1500 - 1600 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında,  kırmızı kalkerli topraklarda, taşlık alanlarda bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü hafif uçuk leylak-mavi tonlarda, herhangi bir desen görülmez, içteki taç yaprakların dışı yine aynı renkte fakat alt kısımda genellikle koyu mavimsi bölge bulunur. Çiçeklerin dışı açık leylak ile mavi - mor arası tonlarda ve özellikle uç kısımlara doğru yoğunluk artar, Dıştaki zeminin üzeri yoğunlukla, mavi-mor-kahve renklerden oluşan şeritli, damarlı veya kuş tüyü şeklinde desenlidir. Dıştaki taç yaprakların alt kısımda koyu bölge bulunmaz. Çiçek boğazı tüysüz, açık sarı ile koyu sarı arasındadır. Çiçek tüpü çoğunlukla renksiz, sadece üst tarafları hafif gri-kahve renkli veya şeritlidir.
Segmentler;                    Stilus sarı veya portakal renkte, üç parçalı, uçlarda belirgin genişleme eğilimli ve borazan şekilli, aşağı yukarı anterler ile aynı seviyede veya daha uzundur. Anterler ortalama 8 mm boyda ve sarı renktedir.  Konnektif belirgin, geniş, renksiz veya sarıdır.  Filamentler ortalama 6.5 mm. boyda, koyu sarı veya portakal renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar açık yeşil renkte, 4-6 adet,  1.5 mm. eninde, 1 ribli, çiçeklenme döneminde çıkmaya başlar veya nadiren aynı seviye ulaşır.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert kabuklu, içtekiler ise yumuşak zarımsı, alt kısımlardan dikey geniş parçalara ayrılır. Tunik boynu 2-3 mm. gibi kısa, yüzükler sert ve dişsizdir.
Benzerleri:                  Diğer Lyciotauri grubu üyelerinden açık renkli (sütlü kahve veya bej) renkteki tohumları ile ayrılıyor.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır.  





          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder