Crocus katrancensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya, Burdur
Yükseklik:                  1600 - 1700 m.
Habitat:                     Dağ açıklıklarında kıraç, kuru otluk, kayalık alanlarda,  kırmızı kalkerli topraklarda bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü açık leylak-mavi nadiren koyu renkte ve herhangi bir desen görülmez. İçteki taç yaprakların dışı yine aynı renklerde ancak alt kısımlarda grimsi koyuluk ve sarı bölge bulunur. Çiçeklerin dışı yine aynı renklerde desensiz de olabilir. Ancak çoğunlukla yukarı doğru uzayan koyuluk, lekeler veya çizikler bulunur. Çiçek boğazı tüysüz, sarı veya koyu sarı renkte sıklıkla dıştan görülebilir. Çiçek tüpü çoğunlukla renksiz, üst tarafları hafif gri-kahve renkli şeritlidir.
Segmentler;                Stilus koyu sarı veya kırmızı renkte, üç parçalı, uçlarda genişleme eğilimli, genellikle anterlerden daha kısa bazen aynı seviyededir. Anterler ortalama 9,3 mm. boyda sarı, nadiren grimsi kenarlı, kulaklar sıkça çapa şeklinde, konnektif renksizdir.  Filamentler ortalama 6.3 mm. boyda, açık sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil, 3-7 adet,  1.5-2 mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde iyi gelişmiş, apex seviyesinde veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert kabuklu, içtekiler yumuşak, zarımsı, alt kısımlardan dikey geniş parçalara ayrılır. Tunik boynu 3-4 mm. gibi kısa, yüzükler sert ve dişsizdir.
Benzerleri:                  Diğer Lyciotauri grubu üyelerine göre bu türde filamentler, konnektif renksiz, % 81 stilus stamenlerden daha kısadır.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır. 






           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder