Crocus mersinensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / İçel
Yükseklik:                  1300 - 1400 m.
Habitat:                     Sadece kalkerli alanlarda, seyrek ardıç ağaçları arasında, taşlık, ve çimenlik alanlarda bulunur.  
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen beyaz veya açık leylak-mavi renkte sadece dıştaki şerit veya desenler yansıma yapar. Çiçeklerin dışı yine aynı renklerde, çok keskin olmayan silik şeritli, tüy desenli veya hafif noktalıdır.  Çiçek boğazı tüysüz, sarı renkte ve sıklıkla dıştan görülebilir. Çiçek tüpü çoğunlukla renksiz, üst tarafları hafif gri-kahve renkli şeritlidir.
Segmentler;                 Stilus sarı veya portakal renkte, üç parçalı, uçlarda genişleme eğilimli, genellikle anterlerden daha uzun veya aynı seviyededir. Anterler geniş ok şeklinde, 7-14 mm. boyda,  sarı, nadiren grimsi, loblar  kısa ve yuvarlaktır.  Konnektif belirgin, geniş, beyaz ile açık sarı arasındadır. Filamentler 3-6 mm. boyda, tüysüz, sarı veya portakal renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil, 2-6 adet, 1.5-2 mm. eninde, 2 nadiren 1 ribli, çiçeklenme döneminde iyi gelişmiş, fakat çiçeklerin altındadır.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert kabuklu, içtekiler daha yumuşak, alt kısımlardan parçalara ayrılır, 5-10 mm. gibi uzun dikensi boyunlu, belirgin yüzüklü,  alt yüzükler  <0.5 testere gibi, üsttekilerde belirgin olarak dişler görülmez. 
Benzerleri:                  Isauri grubunun diğer üyelerinden uzun tunik boynu,  filamentlerin iki katını aşan anter oranı ve <1/3 yaprak şeridi ile ayrışıyor.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır. 

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder