Crocus salurdagensis Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya, Muğla
Yükseklik:                  1500 - 1600 m.
Habitat:                     Yüksek dağ steplerinde veya pinus orman kenarlarında, kalkerli kırmızı topraklarda görülür. 
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü ağırlıklı olarak beyaz, nadiren açık veya koyu leylak-mavi renkte ve herhangi bir desen görülmez. Çiçeklerin dışı beyaz, leylak-mavi tonlarda, genellikler şeritli, damarlı veya noktalıdır. İçteki taç yaprakların dışı yine aynı renklerde ancak alt kısımlarda grimsi koyuluk bulunur. Çiçek boğazı tüysüz, açık sarı veya portakal renktedir. Çiçek tüpü çoğunlukla renksiz veya açık sarı renkte, sadece üst tarafları hafif gri-kahve renkte şeritsidir.
Segmentler;                 Stilus koyu sarı, portakal nadiren sarı renkte, üç parçalı, uçlardan genellikle genişleme eğilimli, genel olarak anterlerden daha kısa bazen aynı seviyededir. Anterler ortalama 10.4 mm. boyda sarı, nadiren özellikle alt kısımlardan siyah, konnektif renksiz veya sarı renktedir.  Filamentler ortalama 6.1 mm. boyda ve sarı renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar açık yeşil, 4-10 adet gibi bol yapraklı,  subulate, 1.5-2 mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde yeni yeni çıkmaya başlıyor.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert kabuklu, içtekiler daha yumuşak, alt kısımlardan parçalara ayrılır. Tunik boynu 3-4 mm. gibi kısa, yüzükler sert ve dişsiz çok nadiren <0.5 mm. seyrek dişler görülebilir.
Benzerleri:                  Diğer Lyciotauri grubu üyelerinden ortalama 7.3 gibi oldukça yüksek yaprak sayısı ile ayrışıyor.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır. Yine de yaz yağmurlarına karşı gayet toleranslıdır. Çiçeklerin çok güzel bir kokusu var.  





        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder