Crocus bowlesianus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                  1400 - 1500 m.
Habitat:                     Yüksek dağ steplerinde,  ardıç ve çam ağaçları aralarında, kalkerli kırmızı topraklarda görülür. 
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü ağırlıklı olarak beyaz, açık leylak, bazen taç yaprakların uçlarına doğru koyuluk artar. İçteki taç yaprakların dışı sade renkli sadece alt kısımda gri – kahve renkte koyuluk görülür. Çiçeklerin dışı beyazımsı, açık veya koyu leylak tonlarda, yoğunluklu olarak damarlı veya kuş tüyü desenlidir. Alt kısımda koyu bölge bulunur. Çiçek boğazı tüysüz, koyu sarı veya portakal renkte, boğaz portakal renkte olunca etrafında sarı bir korona bulunur. Çiçek tüpü renksiz veya sarı renkte, sadece üst tarafları hafif kahve – mor renkte şeritsidir.
Segmentler;                 Stilus genellikle koyu sarı, portakal renkte, üç parçalı, uçlardan genişleme görülür veya görülmez, genel olarak anterlerden daha kısa veya aynı seviyededir. Anterler ortalama 8.2 mm. boyda sarı, uçlardan siyahlı nadiren tamamen siyah renkte, konnektif renksiz veya grimsi - sarı renktedir.  Filamentler ortalama 6.1 mm. boyda, sarı veya portakal renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar açık yeşil ile yeşil arasında, 3-7 adet, 1-1.5 mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde yeni çıkmaya başlıyor veya bazen çiçeklerin seviyesine kadar ulaşabilir.
Korm ve tunik:           Dış ve iç tunikler sert kabuklu, sadece alt kısımlardan geniş parçalara ayrılır. Tunik boynu 3-5 mm. gibi kısa, yüzükler sert ve dişsizdir.
Benzerleri:                  Diğer Lyciotauri grubu üyelerine göre bu türde anterler (ortalama 8.2 m. ) gibi daha kısa, iç tunikler de sert yapılı ve sadece çok geniş parçalara ayrılır.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır.    


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder