Crocus xanthosus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya
Yükseklik:                  1400 - 1500 m.
Habitat:                     Yüksek dağ açıklıklarında, kalkerli topraklarda, kaya aralarında ve taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzeyi genellikle tamamen beyaz veya çok hafif uçuk leylak-mavi tonlarda, özellikle uç kısımlara doğru belirginleşir. Çiçeklerin dışı genellikle içtekiler gibi aynı renkte, nadiren alt kısımlara doğru koyulaşır. Çiçeklerin dışı beyaz ile açık leylak arasında, nadiren koyu mavi-mor renkte, bazen uç kısımlarda koyuluk belirginleşir, damarlı veya tüy desenlidir. Alt periant kısımda koyu bölge bulunmaz. Çiçek boğazı tüysüz, belirgin olarak koyu sarı veya portakal renktedir. Çiçek tüpü çoğunlukla renksiz, sadece üst tarafları hafif gri-kahve renkli veya şeritlidir.
Segmentler:                Stilus portakal renkte, üç parçalı, uçlarda belirgin bir genişleme görülmez, aşağı yukarı anterler ile aynı seviyede veya daha uzundur. Anterler ortalama 7-13 mm, boyda, sarı renkte, konnektif renksiz veya sarıdır.  Filamentler sarı renkte ve 6-9mm. boydadır.
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil renkte, 4-8 adet,  1-2 mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde yeni yeni çıkmaya başlar veya çiçekler ile aynı seviyededir.
Korm ve tunik:           Dıştaki tunikler sert kabuklu, içtekiler daha yumuşak, alt kısımlardan dikey sadece geniş parçalara ayrılır. Tunik boynu 3-6 mm. gibi dikensi ve üçgen parçalara ayrılır. Yüzükler orta sertlikte ve dişsizdir.
Benzerleri:                  Diğer Lyciotauri grubu üyelerinden 7.7 gibi uzun filamentleri ile ayrılıyor.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmaktadır.   









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder