Crocus arizelus Kerndorff & Pasche

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla, Denizli,
Yükseklik:                  1300 m. - 1600 m.
Habitat:                     Yüksek dağ zirvelerindeki alpin alanlarda, eriyen karların etraflarında, pinus orman açıklıkları, çalılık kenarları ve taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü tamamen düz morumsu mavi renkte ve herhangi bir çizgi görülmez ve renk koyuluğu özellikle dış tepallerin uçlarına doğru yoğunlaşır. Taç yaprakların dışı yine aynı şekilde mavi tonlarda, şerit veya çizgiler görülmez fakat alt kısımlardan başlayarak uçlara doğru uzayan çok belirgin koyu morumsu bir bölge bulunur. Tepallerin içte kalanların dış yüzeyi dıştakiler ile aynı fakat biraz daha açık renktedir.  Çiçek boğazı koyu sarı veya portakal renkte ve tüysüzdür. Çiçek tüpü beyaz üst tarafları koyu kahve tondadır.
Segmentler:                Stilus portakal veya kırmızı renkte, üç parçalı, uçları hafif fırfırlı, anterlerin seviyesinde veya daha uzundur. Anterler geniş ok şeklinde, sarı ve genişçe konnektif renksiz, filamentler anterlerin yarı boyunda, koyu sarı veya portakal renkte, tüysüz ve polenler sarıdır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-6 adet, 1.5 mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde bulunmaz veya çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Dıştakiler sert kabuklu ile zarımsı arasında, içtekiler zarımsı, yüzükler dişsiz, küçük, dar ve zarımsıdır.
Benzerleri:                  C. atrospermus (tohumları siyahtır,)
Yetiştirme:                  Kültürel olarak bilinen bir tür değildir.
Tür ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşıldığında bol miktarda fotoğraf yüklenecek. 




Aşağıdaki  linklerden de birkaç C. arizelus karasine ulaşabilirsiniz.
C. arizelus
C. arizelus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder