Crocus stevensii Ruksans

Çiçeklenme:              Şubat -Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Denizli
Yükseklik:                 1400 - 1650 m.
Habitat:                     Orman açıklıklarında,  kırmızı kalkerli topraklarda, kuru otluk ve taşlık alanlarda bulunuyor.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzü beyaz veya uçuk mavi tonlarda, herhangi bir desen görülmez, içteki taç yaprakların dışı yine aynı renkte alt kısımlardaki koyuluk ise belirgin değildir.  Çiçeklerin dışı yine beyaz, açık mavi veya bazen kremsi renklenmiş zemin üzerine belirgin damarlı, şeritli, nokta desenlidir. Bazen de tamamen koyu mavi – mor renkte ve beyaz – krem arası kenarlıklı olabiliyor.   Dıştaki taç yaprakların alt kısımdaki koyu bölge ve koyu sarı renkteki boğaz dıştan belirgin olarak görülüyor. Çiçek boğazı tüysüz ve koyu sarı renktedir. Çiçek tüpünün alt kısımları daha açık, üst tarafları daha koyu kahve – mor renkli veya bazen şeritlidir.
Segmentler;                Stilus sarı veya portakal renkte, anterlerin orta seviyesinden ayrılmaya başlar, üç parçalı, uçlarda belirgin genişleme eğilimli ve borazan şekilli, aşağı yukarı anterler ile aynı seviyededir. Anterler 10-11 mm. boyda, uç kısımlardan inceliyor, sarı renktedir.  Konnektif belirgin, geniş, renksiz, uçlardan veya tamamen gri – mavi arasında, nadiren tamamen siyahtır.  Filamentler tüysüz, 8-11 mm. boyda, koyu sarı veya portakal renktedir.
Yapraklar:                  Yapraklar gri yeşil, 3-4 adet,  3-3.5 mm. eninde, 4-5gibi çok ribli, çiçeklenme döneminde çiçekler ile aynı seviyede veya biraz daha kısadır.
Korm ve tunik:           Korm yuvarlak ve üstten hafif basıktır. Tunikler çok sert kabuklu, alt kısımdan parçalara ayrılmıyor, 5mm. civarında boyunlu, yüzükler 2-3 adet, sert dişsiz veya 0.5mm. den daha kısa ve aralı dişler görülebilir.
Benzerleri:                  C. crewei (anterler tamamen siyah, konnektif siyah, yapraklar daha ince, )
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış, sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunmakla beraber bahçe koşullarında çok iyi gelişip yaz yağmurlarına dayanıklıdır. 





           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder