Crocus heilbronniorum OSMAN EROL, DOERTE HARPKE, ALMİLA ÇİFTÇİ

Çiçeklenme:              Şubat – Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                 1200 - 1300 m.
Habitat:                     Akdeniz ikliminin görüldüğü, kırmızı kalkerli topraklarda, orman açıklıklarında kayalık ve otluk alanlarda Crocus danfordiae ve Cyclamen alpinum ile birlikte bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler genel olarak çok fazla çeşitlilik göstermez. Çiçeklerin iç ve dış yüzeyi hafif gri-mavi arası tonlardadır. Taç yaprakların dışında hafif ve kısa damarlanma eğilimleri görülür. Taç yaprakların alt kısımlarında çok hafif gölgemsi bir koyuluk görülür. Çiçek tüpü alt kısımları daha açık, üst kısımları biraz daha koyu gri-mavi tonlarda hafif damarlıdır. Çiçek boğazı sarı renkte ve merkezinde sıklıkla morumsu koyu nokta görülür. Çiçekler genel olarak C. atrospermus’un açık formları ile benzerlik göstermektedir.
Segmentler:                Stilus sarı veya portakal renkte, üç parçalı, anterlerin üst kısmına yakın bölünmeye başlar, uçlardan parçalanma eğilimli, genellikle anterlerden daha uzundur. Anterler sarı, ince ok şeklinde, 4-6mm. boyda, konnektif renksiz veya açık sarıdır.  Filamentler tüylü, sarı kök kısmı morumsu, 6-10mm. boydadır.  
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil, 2-3-4 adet,  1mm. eninde, 2 ribli, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Tunikler belirgin olarak sert kabuklu, alt kısımdan önce geniş ve ardından daha ince parçalara ayrılır, kısa dikensi boyunlu, yüzükler belirgin, 1mm.den daha uzundur.
Benzerleri:                  Genetik olarak Lyciotauricus grubu içindedir.  Bu gruptan coğrafi ve morfolojik olarak C. atrospermus’a çok yakındır. Ancak dişli yüzükleri, uzun stilus ve düşük yaprak sayısı (Ortalama C. heilbronniorum 2.8 iken, C. Atrospermus 6.4 adettir.) ile bu türden çok kolaylıkla ayrılıyor
Yetiştirme:                  Bulunduğu toprak yapısı, yükselti, iklimi ve tunik yapısı dikkate alındığında bahçe şartlarında çok kolay yetişecek bir türe benziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder