Crocus bifloriformis

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Çanakkale, İstanbul
Yükseklik:                 50 m. - 900 m.
Habitat:                     Meşe ve çam ormanlarının kenarlarındaki açıklık alanlarda, hafif küçük tepelerin üzerindeki açıklık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler her zaman beyaz renklerde, taç yaprakların dışı kahve veya koyu mavi geniş üç şeritli, şeritlerin etrafı ince çizgili ve çok nadiren sadece noktalıdır. Çiçek sapları beyaz ve üst tarafları ise kahve renkli çizgilidir. Çiçek boğazı belirgin olarak sarı veya portakal renklidir. Çok nadir olarak merkezinde (nubigena gibi) kahverengi nokta bulunur. Bilimsel makaleye göre kokusunun C. graveolens'e benzediği yazıyor fakat bana göre kokusuz bir tür gibi duruyor. 
Segmentler:               Stilus sarı veya portakal renkli, üç parçalı ve tel şekilli, anterler seviyesinde veya biraz altındadır. Anterler sarı, 8-15 mm. boyunda ve filamentler 2-6 mm. boyundadır.
Yapraklar:                  Katafil 3-4 gümüş renkli, yapraklar 3-6 adet, 0.5 - 1 mm. genişlikte, koyu yeşil renkte ve ribsiz. Çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha uzundur. Brakte ve brakteol çok belirgin olarak çiçek tüpünün üzerinde, gümüş renkli fakat tepesi zamanla kahverengiye döner.
Korm ve tunik:           Tunik kalın ve sert yapılı, geniş parçalara bölünür, yüzüklü ve yüzükler dişsiz veya (<0.5mm.) testere dişlidir.
Benzerleri:                  Genetik soy ağacına göre en yakın akrabası Uludağ'da bulunan C. pulchricolor'dur. Fakat renk ve tunik hiç bir şekilde bu türe benzemiyor.
                                       C. biflorus (italyan formu) morfolojik olarak çok benziyor. DNA analizlerine göre ise çok uzak duruyor. (italyan biflorus'unda anterler 6-11 mm. boyunda ve daha kısadır, stilus genellikle anterlerden daha uzundur, (C. bifloriformis'te katafil sadece eskidikçe üst tarafları kafverengi oluyor ve bitki tamamen kuruduğunda bile bu şekilde kalıyor, C. biflorus'ta ise ince, zarımsı, çiçek tüpünün üzerinde ve tepesi her zaman kahve renktedir. )               
Yetiştirme:                  Bu tür daha önceleri İstanbul ve Çanakkale'de doğal olarak bulunan biflorus ismi ile bilinmekte idi. İstanbul'u kendine vatan olarak seçmiş bir tür, çok hafif müdahale ile bahçe koşullarında çok daha iyi gelişmektedir. Doğada sürekli tohumdan çoğalır iken, bahçe koşullarında düzenli olarak her yıl soğanlar ikiye veya üçe katlanır. İstanbul koşullarında yaz veya kış hiçbir extra korumaya ihtiyaç duymadan çok güzel gelişen bir türdür. Biraz derine ve bahçelerin güneşli köşelerine ekilmesi gerekir. 








2 yorum:

  1. Merhaba İbrahim Bey,
    Ortak yönlerimiz çok. Mümkünse mail adresinizi alabilir miyim? Benimki eralpaytac@gmail.com
    Selamlar
    Eralp Aytaç

    YanıtlaSil