Colchicum figlalii

Syn: Merendera figlalii
Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Muğla
Yükseklik:                 1900 m. - 2100 m.
Habitat:                     Serpentin kayalık açıklıklarındaki taşlık alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, huni şeklinde, leylak renkte, taç yapraklar ince elipsi yapıda, çiçek tüpü yine aynı renkte katafil seviyesinin hemen üzerindedir.
Segmentler:                Filamentler açık veya koyu leylak renkte, 7 mm. boya ulaşıyor, Anterler siyah veya yeşilimsi siyah ve polenler sarıdır. Stiluş dik duruşlu, beyaz veya leylak renkte, anterlerin üzerindedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 2-4 adet, linear, tüysüz, çiçeklenme döneminde uçlarını göstermeye başlar, erginlik döneminde 8-12 x 0.3-0.9 cm. boyutlarına ulaşır.
Korm ve tunik:           Korm dikine oval, tunik sert, siyahi kahve renkte 4-8 cm. boyunludur.
Benzerleri:                  C. atticum (bol çiçekli, çiçek tüpü parçalara bölünür,) 
                                     C. burttii (çiçeklerin uçları daha kapalı balonumsu, çiçek tüpü daha uzun, yapraklar çiçeklenme döneminde daha geniş ve uzun,)
Yetiştirme:                  Yeni keşfedilen bir türdür. Serpentin kayalıklardan geldiği için kireçli topraklarda yetişmesi pek kolay olmayabilir. 








1 yorum:

  1. İlgili makalede de belirtildiği gibi Sandras Dağı'nın kuzeyinde bulunan Kartal Gölü, Muğla sınırları içerisinde değil, Denizli sınırları içerisinde kalmaktadır; Lokalite kaydı yanlıştır. Sizin kaydınız da bundan dolayı yanlıştır.

    YanıtlaSil