Colchicum minutum

Syn; C. hiemale, C. issicum, C. psaridis
Çiçeklenme:              Ocak - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Antalya, Mersin, Adana,
Yükseklik:                 1000 m. - 1400 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerdeki kırmızı topraklarda, dolinlerde, eski işlenmiş arazilerde ve seyrek meşe çalılıkları etraflarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, çok küçük ve ince yapılı, çiçek tüpü 1.5-4.5 mm. gibi kısa, çiçekler genellikle beyaz, taç yaprakların uçlarına doğru açık pembe eflatuna doğru dönüyor. Taç yapraklar ince yapılı, kanallı, uçları sivridir.
Segmentler:                Stamenler 6-15 mm. boyda, beyaz bazen uçları leylak tonda, kökler hafif şişkin, sarı veya portakal renktedir. Anterler versatil, 2.5-4 mm. boyda, ten rengi sarı, sarımsı gri ve polenler sarıdır. Stilus beyazımsı, ince yapılı, dik duruşlu, uçları yanlara doğru kıvrık, stamenlerin seviyesinde veya üzerindedir.
Yapraklar:                  Yapraklar 3 nadiren 4 adet, dik duruşlu, belirgin kanallı, çiçeklenme döneminde 2-6 cm. çiçek tüpünün üzerinde, olgunluk döneminde ise 8-20 cm. x 2.5-8 mm. boyutlara ulaşır.
Korm ve tunik:           Korm orta kısımdan daha ince, 2-5 cm. boyunda, dikeyden yataya doğru meyilli, iki veya üzeri loblu ve soboliferdir. Tunik ince zarımsı, sarımtırak, açık kahve renktedir.
Benzerleri:                  C. leplanthum (yapraklar daha ince ve dik, kalın, koyu renkte, yaprakların iç kısmı dairesel kanallı, çiçeklenmeden sonra yaprak kılıfları da uzar,) 
                                     C. munzurense (taç yapraklar belirgin damarlı, stamen ve stilus yeşilimsi sarı, korm hafif sobolifer)
                                     C. serpentinum (korm sobolifer değil,)
Yetiştirme:                  Köklerden yayılarak çoğaldığından dolayı çok güzel bir bahçe türü olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder