Colchicum munzurense

Çiçeklenme:              Şubat - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Tunceli
Yükseklik:                 950 m. - 1000 m.
Habitat:                     Kalkerli arazilerde, meşe ormanı açıklıklarında, yeni eriyen karların etrafında, ıslak sarp kayalık yamaçlarda bulunan küçük düzlüklerde bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, çok güzel kokulu, sarımsı beyaz veya açık leylak renkte, taç yapraklar ince yapılı dik duruşlu ve belirgin damarlı, çiçek tüpü açık renkte ve 2.5-5 cm. boydadır.
Segmentler:                Stamenler 7-12mm. boyda, sarımsı beyaz veya açık sarı renkte, hafif şişkin filament kökleri yeşilimsi sarıdır. Anterler versatil, 2.5-3 mm. boyda, koyu morumsu gri veya siyahi kahve renkte, polenler ise sarıdır. Stilus ince tel şeklinde, beyaz veya açık yeşilimsi sarı renkte, dik duruşlu ve stamenler ile aynı boydadır.
Yapraklar:                  Yapraklar 3 adet, çiçeklenme zamanı 2.5-6 cm. boyda, çiçeklerin seviyesinin altında, olgunluk döneminde ise 20 cm. x 7-10 mm. boyutlarına ulaşır.
Korm ve tunik:           Korm sobolifer, düzensiz şekilli, iki veya üzeri loblu, kormun ana yapısı elipsi – oval şeklinde, tunikler zarımsı, açık kahve renkte ve boyunsuzdur.
Benzerleri:                  C. serpentinum (korm sobolifer değil,) 
                                     C. minutum (genel ölçüleri ile daha küçük yapılıdır, yapraklar çiçeklerin üzerinde, belirgin kanallı, spiral değil, çiçekler ince huni biçiminde, filamentler ve stilus beyazdır, )
                                     C. leplanthum (anterler sarı veya grimsi, çiçekler daha küçük, beyaz renktedir, korm belirgin sobolifer, )
Yetiştirme:                  Yaygın bulunan bir tür değildir. Soğuk, uzun, karlı bir kış ve serin bir yaz isteği bulunuyor. Bu şartlarda yetiştirilmesi çok kolay bir tür değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder