Colchicum leplanthum

Çiçeklenme:              Şubat - Mayıs
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Artvin
Yükseklik:                 650 m.  
Habitat:                     Soğuk iklimin hakim olduğu vadi açıklıklarında, step ve yarı kıraç alanlarda bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-2 adet, çok ince yapılı, çiçek tüpü beyazımsı, 1.5-4 cm. boyunda, çiçekler çok ince huni şeklinde, beyaz, bazen alt kısımları çok açık morumsu pembedir.
Segmentler:                Stamenler 8-10mm. boyda, filamentler açık sarı, genişlemiş filament kökleri sarımsı kahve renkte, anterler sarı veya grimsi, polenler ise sarıdır. Stilus sarımsı beyaz, dik duruşlu ve stamenlerin üzerinde ve taç yaprakların uçlarına kadar uzanır.  
Yapraklar:                  Yapraklar 3 adet, çiçeklenme döneminde 4-7cm. x 1.2-2,5mm. boyutlarında, çiçeklerin seviyesinde, ince çizgisel yapıda, derin kanallı, dik duruşlu ve omurgasızdır.
Korm ve tunik:           Korm belirgin sobolifer, 2 veya üzeri, 2-4cm. loblar bulunur, orta kısmı 1cm. kalın, tunik ince zarımsı, sarımtırak veya açık kahve renkte ve boyunsuzdur.
Benzerleri:                  C. munzurense (yapraklar daha geniş, düz yapılı, belirgin olarak çiçeklerden daha kısa, katafil çiçeklenmenin ardından uzamaz, (leplanthun 2cm. gibi uzuyor), anterler fuskos, ) 
                                     C. minutum (genel olarak yapraklar çiçeklerin üzerinde, daha geniş yapılı,)
                                     C. serpentinum (korm sobolifer değil, taç yapraklar daha geniş, çiçeklerin alt kısımları genellikle daha koyu leylek renklerde,)
Yetiştirme:                  Yaygın bulunmuyor. Soğuk, uzun, karlı bir kış, serin bir yaz isteği bulunuyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder