Crocus seisumsiana Ruksans

Çiçeklenme:             Şubat- Mart
Dağılım:                    Greece  / Samos Adası / Mt. Ambelos
Yükseklik:                 450 - 1100 m.
Habitat:                     Kısa çalılıklar ile kaplı kayalık alanlarda, çam ağaçları altlarında ve orman içlerinde açılan yangın önleme yol kenarlarında C. balansae ile birlikte görülür.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç ve dış yüzeyi açık mavi leylak tonlarda ve nadiren dış yüzeyinde krem renklenme görülür. Çiçekler 3-5 adet şeritli, şeritler bazen daha kısa ve az belirgindir. Çiçek tüpünün alt kısmı daha açık üst kısmı ise koyu mavi – mor renkli veya şeritlidir. Çiçek boğazı tüysüz, sarı veya koyu sarı renkte, boğazın merkezinde diğer C. nubigena türlerinde olduğu gibi morumsu siyah nokta görülür.  
Segmentler:               Stilus portakal veya kırmızı renkte, üç parçalı, uçlardan genişleme eğilimli, genellikle anterlerin üzerinde bazen aynı seviyededir. Anterler sarı, 8-9 mm. boyda, uzun loblu, konnektif siyah nadiren alt veya ortası kirli beyaz renktedir. Filamentler tüysüz, sarı veya portakal renkte, ve 5-6 mm. boydadır.
Yapraklar:                  Yapraklar koyu yeşil, 3-5-7 adet,  1.5-2.5 mm. eninde, 2 ribli, beyaz çizgi ¼ gibi, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısa veya nadiren aynı boydadır.
Korm ve tunik:           Tunikler sert kabuklu, alt kısımdan parçalara ayrılır, boyun dikensi, 4-5 mm. boyda,  yüzükler belirgin uzun dişli, dişler sık ve 2-4 mm. gibi düzensiz boydadır.
Benzerleri:                  C. nubigena grubunun diğer üyelerine benzerlik gösteriyor ancak bu türde sadece konnektif siyah etrafı ise sarı renktedir.
Yetiştirme:                  Soğuk, bir kış ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. Genellikle bu grubun tüm üyeleri bahçe koşullarında çok kolay yetişiyor. Yaz yağmurlarına karşı da toleranslıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder