Crocus tuna-ekimii SIRRI YÜZBAŞIOĞLU

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Kuzey Batı Türkiye / Balıkesir
Yükseklik:                  1000 m.
Habitat:                     Pinus orman açıklıklarında, yosunlu mermer kayalık ve otluk alanlarda G. gracilis ve C. mouradii ile birlikte nadir olarak görülür.  
Çiçekler:                    Çiçekler genellikle yüksek oranda çiçek veren C. chrysanthus’ların aksine 1 (-2) adet gibi çok düşük sayıdadır. Çiçekler sarı veya koyu sarı tonlarda, dış yaprakların alt kısımlarında kısa kahve renkli şeritlenme görülür. Ancak bu çizgiler taç yaprakların yarısını geçmez. Çiçek tüpü uzun, üst kısımları daha yoğun olmak üzere koyu kahve - mor renkte şeritlidir. Çiçek boğazı tüysüz ve sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya sarı renkte, üç parçalı, uçlardan hafif fırfırlı, belirgin olarak anterlerden daha kısa veya nadiren aynı boya ulaşır. Anterler ok şeklinde, sarı renkte, 10.2-14 mm. boyda, loblar belirgin ve yapışık, konnektif renksiz veya açık sarı renktedir. Filamentler skabrit, koyu sarı renkte, 6.25-9.5 mm. gibi anterlerden hafif kısadır.
Yapraklar:                  Yapraklar puslu gri - yeşil, ortalama 2.11 adet,  1.5-4 mm. eninde, 5-7 gibi yüksek ribli, yapraklardaki beyaz çizgi 1/4 – 1/5 civarında, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısa ve V şeklinde dik duruşludur.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert kabuklu içtekiler biraz daha yumuşak, 3-3.5 mm. dikensi boyunlu, alt kısımdan geniş parçalara ayrılı, belirgin yüzüklü, yüzükler kısa dişlidir.
Benzerleri:                  Tunik ve rengi ile C. chrysanthus grubunun içinde gibi görülebilir. Fakat yaprak sayıları, yaprak genişliği ve yaprakların altındaki rib sayıları ile kolaylıkla bu gruptan ayrılıyor. Yaprak karakteri bakımından C. sozenii’ye çok benziyor ancak bu türde ise çiçekler beyaz veya mavi renktedir.
Yetiştirme:                  Soğuk bir kış ve kuru bir yaz isteği bulunuyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder