Crocus kartaldagensis Kernd & Pasche

Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Gaziantep
Yükseklik:                  900 - 1100m.
Habitat:                     Dağ eteklerindeki açık taşlık ve otluk  alanlarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç yüzeyi tamamen beyaz - leylak arası tonlardadır.   Çiçeklerin dış yüzeyi şeritsi damarlı veya değil ancak alt kısımlardaki kahverengi bölge yoğun olarak belirgin ve bu koyu bölge genellikle taç yaprakların ucuna doğru uzar. İçteki taç yaprakların dışı ise düz renkte, sadece alt kısımlarda koyu bölge bulunur ancak bu yukarıya doğru uzamaz. Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz üst kısmı koyu kahve – mor renktedir. Çiçek boğazı tüysüz ve sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya sarı renkte, üç parçalı, uçlara doğru genişleme eğilimli ve genellikle anterlerden daha kısadır.  Anterler ok şeklinde, siyah,  7-12mm. boydadır. Konnektif belirgin, genellikle sarı renkte, nadiren gri veya siyahlı ve polenler sarıdır.  Filamentler sarı tüysüz, 1-6 mm. boydadır.
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil, 3-4.5-8 adet,  1-2 mm. eninde, 2 ribli, beyaz çizgi 1/3 veya daha ince, çiçeklenme döneminde çiçeklerden daha kısadır.
Korm ve tunik:           Dış tunikler sert kabuksu, içtekiler biraz daha ince kâğıtsı, üst ve alt kısımlardan ince parçalara ayrılır, yüzükler kağıtsı ve dişsizdir. Tunik boynu 4-10mm. gibi belirgindir.
Benzerleri:                  Taksonomik olarak en yakın akrabaları C. psdeunubigena ve C. romuleoides tir. Ancak tunik ve tohum yapısı ile bu iki türden farklı duruyor.
Yetiştirme:                  Sıcak ve kuru bir yaz isteği bulunuyor. Ara sıra yağacak yağmurlara karşı toleranslıdır.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder