Colchicum chalcedonicum subsp. chalcedonicum

Syn: Colchicum turcicum var chalcedonicum
Çiçeklenme:              Ağustos - Eylül
Dağılım:                     Kuzey Yunanistan, Türkiye / İstanbul, Yalova,
Yükseklik:                 25 m. - 300 m.
Habitat:                     Kuru taşlık veya kumsal tepelerde seyrek çalılık ve fundalık etraflarında bulunur.
Çiçekler:                    Çiçekler 1-3 adet, huni veya çan şekilli, açık leylak – koyu mor tonlarda, keskin mozaik desenli, taç yaprakların ortasında belirgin beyaz çizgi bulunur. Çiçek tüpü genellikle kısa ve çiçekler yere oturur durumdadır. Orta boyda bir türdür.
Segmentler:                Stilus beyaz veya leylak tonlarda, hafif kanca uçlu, yanlara doğru dökümlü, anterlerden daha uzun boydadır. Anterler kirli sarı veya kahvemsi renkte, 0.5-1 cm. boyunda, filamentler ise 2-3 cm. boyunda, beyaz – leylak arası tonda ve köklerde belirgin şişme görülmez.
Yapraklar:                  Yapraklar 3-6 (yoğunluklu 4 ) adet, dalgalı yapıda, çiçeklenmeden sonra ilkbaharda çıkar.
Korm ve tunik:           Korm oval veya yuvarlaksı yapıda, alt kısımda tabanı düz bir topuk bulunur. Tunik dıştakiler siyah içtekiler daha açık kahve renkte, sert derimsi yapıda ve boyunludur.
Benzerleri:                  subsp. punctatum (çiçeklerdeki mozaik desenler daha silik veya noktasal yapıda, 2n = 50 (subsp. chalcedonicum 2n =54), anterler sarı, yapraklar daha uzun ve çiçekler daha geniş yapılıdır.)
Yetiştirme:                  Belirgin mozaik desenleri, düşük yükselti ve orta boyutları ile harika bir bahçe türü olabilir. Orta boy olduğu için saksılarda da çok güzel yetişebilen bir türdür. Saksı değişimi çok erken yapılması gerekir. Sonbahar yağmurları başlamadan her taraf kupkuru olsa bile ağustos ortasında çiçek açmaya başlıyor.




1 yorum:

  1. Sayın İlgili,

    Kadıköy Çiğdemi ile ilgili üniversite ve belediye partnerli bir akademik çalışma yürütmekteyiz. Konu ile ilgili tarafınızla iletişime geçmek arzusundayız. onuratak2433@hotmail.com adresine iletişim bilgilerinizi yollamanız mümkün müdür?

    Saygılarımla,

    Bio. Onur ATAK

    YanıtlaSil