Colchicum polyphyllum

Syn: C. stevenii, C. decaisnei var. cilicicum, C. cilicicum, 
Çiçeklenme:              Eylül - Ekim
Dağılım:                     Kuzey Batı Suriye, Türkiye / İçel, Adana, Hatay, Gaziantep,
Yükseklik:                 0 m. – 1500 m.
Habitat:                     Tepe yamaçlarındaki taşlık, meşelik alanlar, tarla ve dere kenarlarında özellikle kırmızı topraklarda görülür.
Çiçekler:                    Çiçekler 25 e yaklaşan sayıda, açık pembe ile koyu eflatun – leylak arasındadır. Mozaik desenler görülmez veya nadiren çok silik olarak belirebilir. Taç yapraklar ince elipsi sıklıkla ortasında beyaz çizgi görülür. Çiçek tüpü daha ince ve zayıf yapıdadır.
Segmentler:                Filament kanalı tüylü, filamentler uçlardan aşağıya doğru çok hafif genişleyerek iniyor, beyaz renkte, kökleri açık sarıdır.  Anterler versatil, sarı, ortadaki renksiz düz kısım belirgin olarak görülüyor. Polenler sarı renktedir. Stilus beyaz, anterler seviyesinde veya hafif üzerinde, dik duruşlu ve uçlardan dışa doğru hafif kıvrımlıdır. Stigmada belirgin bir genişleme görülmez.
Yapraklar:                  Yapraklar 10-25 gibi çok yüksek sayıda, 3-8 mm. genişlikte, belirgin olarak kanallı, çiçeklenmeden sonra ilkbaharda görülür.
Korm ve tunik:           Korm yuvarlaksı, alt kısımda belirgin topuklu, tunik ince kağıtsı, açık veya koyu kahve renkte ve boyunsuz veya nadiren hafif hafif boyunludur.
Benzerleri:                  C. feinbruniae  (tunik 2.5-10cm. gibi boyunlu, 6-10 gibi daha az yapraklı, 2-6 gibi daha az fakat daha iri çiçekli, )
                                     C. hierosolymitanum  (6-7 gibi daha az yapraklı,  )
Yetiştirme:                  Yaygın olarak bulunmuyor. İstanbul iklim şartlarında hiçbir korumaya ihtiyaç duymadan çok güzel yetişip çoğalıyor. Genel olarak serin bir kış ve sıcak bir yaz uykusu istiyor. 





1 yorum:

  1. Çok güzel, aynı zamanda aydınlatıcı bilgiler ve paylaşım için, teşekkürler İbrahim Hocam.

    YanıtlaSil