Crocus abantensis

Çiçeklenme:              Mart - Nisan
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Bolu, Sakarya / Bolu’da sadece Abant gölü ve etrafındaki dağlarda bulunuyor. En son olarak Sakarya taraflarında bir yaylada doğa fotoğrafçısı Ahmet Verun tarafından fotoğraflandı. Abant gölünün dışında farklı bir yerlerde yaşıyor olması çok sevindiricidir.
Yükseklik:                 1100 m. - 1600 m.  
Habitat:                     Çam ormanı kenarları, zirve kesimlerde alpin bölgeler ve kayalıklar etrafında yoğun olarak görülür,
Çiçekler:                    Açık veya koyu kristal mavisinde ve yuvarlak hatlı harika çiçekleri vardır. Etrafında herhangi bir çizgi veya işaret yoktur. Çiçek boğazı çok güzel altın sarısıdır.
Segmentler:                Stilus 3 parçalı, sarı veya portakal renkli, anterlerlerin ortasından itibaren kısa 3 parçaya ayrılır ve anterlerin tepe seviyesine kadar ulaşır. Anterler, filamentler ve çiçek boğazı sarıdır.
Yapraklar.                  Yapraklar  5-9 adet, çiçeklenme döneminde çiçeklerin boyunda veya bir miktar altındadır.
Korm ve tunik:           Çok güzel ve belirgin olarak örgülüdür.
Benzerleri:                  ancyrensis (çiçekler sarı) 
                                     subsp. pulchricolor (ince zarımsı tunik )
Yetiştirme:                  Kültürel olarak oldukça yaygın ve çok sevilen bir türdür. Çok güzel çoğalır korm başına çok yüksek sayıda çiçek verir ve iyi bakıldığında her yıl bol miktarda çiçek açacak boyutlarda yavru verir. İstanbul şartlarında yetiştirilmesi biraz zordur. Uzun bir kış isteği var. Çiçekleri mart sonuna doğru açıyor ve bu zamanda İstanbul’da havalar ısınmaya başlamıştır. Çiçekler tam olarak açamadan solmaya başlıyor. Neredeyse sabah tomurcuktan çıkan çiçekler akşama doğru ömrünü tamamlamak zorunda kalıyor. Çiçeklerin tohum bağlamak için yeterince zamanı kalmıyor. Bu türün biraz serin yaz isteği vardır. Hafif gölgeli yere ekilmeli ve saksıların üzerindeki mıcır kaplama biraz daha kalın tutulmalıdır.







Bu güzel çiğdemi doğal ortamında görüntülemeden geçemem.  Aşağıdaki kareler bu türün anayurdu olan Abant gölü etrafında çekilmiştir.



Doğa fotoğrafçısı Ahmet Verun tarafından çekilen yeni fotoğraflar, Abant dışında Sakarya yaylalarında daha açık renkli bir formun yaşamını sürdüğünü göstermektedir. Bu kadar sevilen güzel  bir çiğdemin yeni bir lokasyonu bulunması çok sevindiricidir.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder