Çiçeklenme: Şubat - Mart
Dağılım: Endemik / Türkiye / İçel / Orta Toroslar
Yükseklik: 900 m. - 1700 m.
Habitat: Orta Toros yaylalarında ve sadece kalkerli kayalık alanlarda bulunuyor.
Çiçekler: Çiçeklerin iç yüzü beyaz, dış yüzeyi mor - patlıcan renginde belirgin olarak şeritsi ve ince damarlı, çok nadiren tamamen noktalı, aşağı kısımları kahve rengindedir. Çiçek tüpü beyaz üst taraflar kahve çizgilidir.
Segmentler: Stilus portakal renkli, üç parçalı ve stigma şekli düzensiz şekilli fakat borozan gibi değil, anterlerin altındadır.. Anterler 5-12 mm. uzunlukta, kama şekilli, yoğun olarak siyah veya sarı konnektiftir. Polenler özellikle alt kısımlarda yoğun olarak sarıdır. Filamentler koyu sarı, tüysüz, 3-6 mm. uzunlukta, çiçek boğazı tüysüz ve sarıdır. .
Yapraklar: Yapraklar 3-8 adet, koyu yeşil, 1-2.5 mm. eninde, kanalda 2 nadiren 3 rib bulunur, çiçeklenme döneminde çiçeklerin seviyesindedir.
Korm ve tunik: Tunik dıştakiler sert, içtekiler biraz daha yumuşak kabuklu, önce alt taraflardan geniş parçalara ve ardından çok ince parçalara ayrılıyor, belirgin yüzüklü, yüzüklerin en alttakinde belli belirsiz diş mevcut (0.5 mm. den daha küçük ve testere dişli) ise de üstteki yüzüklerde diş bulunmaz.
Benzerleri: C. isauricus, genetik, morfolojik ve coğrafi olarak en yakın türdür. Fakat C. taseliensis'te belirgin olarak stilus genelde anterlerden daha kısa, anterler 2/3 pür siyah veya 1/3 pür sarıdır fakat ortası bulunmuyor. Yapraklarda 2 adet belirgin rib bulunur ve yapraklar daha geniştir. Yetiştirme; Kültürel olarak tamamen yeni bir türdür. Kalkerli toprakta bulunduğuna göre benim bahçe şartlarında problem çıkmaz. Soğuk bir kış ve kuru bir yaz isteği vardır.
Bu güzel fotoğraflar için çiğdem ve fotoğraf dostu Faruk Caniz'e çok teşekkür ederim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder