Crocus asymmetricus Erol


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Osmaniye, Kahramanmaraş
Yükseklik:                  850 - 920 m.
Habitat:                     Orman açıklıklarında otluk ve kayalıklar etraflarında görülür.
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç ve dış yüzeyi açık mavi leylak tonlardadır. Genellikle içteki taç yaprakların dışı daha koyu, dıştakiler ise daha açık krem renklerde ve düzensiz boyda kahve – mor şeritlidir. Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz üst kısmı mavi – mor renkte şeritlidir. Çiçek boğazı tüysüz, sarı veya açık sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya sarı renkte, çok parçalı, aşağı yukarı anterler ile aynı seviye veya nadiren daha uzun boydadır. Anterler sarı ve iç kısmı renksizdir.
dağılım gösteriyor.               simetrik olmayan korm ve boyunsuz tunik yapısı ile ayrılıyor. Zaten Yapraklar:                  Yapraklar yeşil, 3-5-8 adet,  1-3 mm. eninde, rib bulunmuyor, beyaz çizgi 1/2 gibi çok belirgin, tüysüz, çiçeklenme döneminde çiçekler ile aynı seviyede veya daha uzundur.
Korm ve tunik:           Yuvarlar, hafif uzunsu, alt kısımları hafif çıkıntılı asimetrik. Kökler alt kısımdan dairesel değil tek noktadan uzuyor. Tunikler zarımsı - kâğıtsı alt kısımlardan ince parçalara veya liflere ayrılır. Yüzük bulunmaz.  
Benzerleri:                  Genetik olarak C. vitellinus, C. hyemalis, C. graveolens ile aynı grup içinde duruyor olmasına rağmen morfolojik olarak C. antalyesis’e daha yakındır. Bu türden simetrik olmayan korm ve boyunsuz tunik yapısı ile ayrılıyor. Zaten coğrafik olarak ta çok farklı dağılım gösteriyor. 






b

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder