Crocus marasensis Kernds & Pasche


Çiçeklenme:              Şubat - Mart
Dağılım:                     Endemik / Türkiye / Kahramanmaraş (15 Amanos D.)
Yükseklik:                  900 - 1100 m.
Habitat:                     Orman kenarlarındaki açıklıklarda ve çalılık etraflarında görülür.  
Çiçekler:                    Çiçeklerin iç ve dış yüzeyi beyaz renktedir. İçteki taç yaprakların dışı beyaz alt kısmında koyuluk görülür, Dıştakiler yine aynı renkte tamamen beyaz veya yukarı doğru uzayan düzensiz kahve – mor şeritlenme ve alt kısımda daha koyu bölge görülür. Çiçek tüpünün alt kısmı renksiz üst kısmı mavi – mor renktedir. Çiçek boğazı tüysüz, sarı renktedir.
Segmentler:                Stilus portakal veya sarı renkte, üç parçalı, her zaman anterlerden daha kısadır.  Anterler uzun, ok şeklinde,  sarı ve iç kısmı renksizdir.
Yapraklar:                  Yapraklar yeşil, 2-3.4-5 adet,  1.5 mm. eninde, 1 (2) ribli, beyaz çizgi 1/3 gibi, tüysüz, çiçeklenme döneminde çiçeklerden kısadır.
Korm ve tunik:           Tunikler kâğıtsı orta sertlikte 5-7 mm. üçgenimsi boyunlu. Ayrıca  flavus grubu gibi kahve renkli boyunsu katafil görülür. Yüzükler orta sertlikte veya zarımsıdır. Dişler görülmez.
Benzerleri:                  Genetik olarak Batı C. adamii grubunu içinde bulunur. Ancak bu grubun içinden zarımsı ve boyunlu tunik yapısı ile ayrılıyor.




Fotoğraflar eklenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder